Je hebt een mooie zonnepaneleninstallatie op het dak liggen, goed bezig! Maar wat doe je met alle energie die je opwekt? En wat als je meer opwekt dan je nodig hebt? Bij Brunekreef Techniek begrijpen we de noodzaak van efficiënte energieopslag, daarom informeren wij je graag over hoe batterijopslag werkt en wat de voordelen en nadelen zijn.
Lees ons artikel in MNM Woonpartners
Een batterijsysteem bestaat uit een batterij, een omvormer en een energiemeter om jouw energieopbrengst, je verbruik en opslag zo goed mogelijk te managen. Je kunt de batterij plaatsen in verschillende ruimtes zoals de schuur, garage, in bijkeuken of op zolder.
Een thuisbatterij slaat de overtollige zonne-energie op die je overdag hebt opgewekt en bewaart die tot het moment dat jij het nodig hebt, bijvoorbeeld als de zon ondergaat.
Veel thuisbatterijen hebben slimme energiebeheerfuncties. Zo kan een accu verbonden zijn met het elektriciteitsnet en daardoor anticiperen op gunstige tarieven. Hierdoor kan het systeem beslissen wanneer de thuisbatterij moet opladen of ontladen.
Op dit moment is een thuisbatterij vooral rendabel in combinatie met een dynamisch energiecontract door slim gebruik te maken van de fluctuaties in energieprijzen gedurende de dag. Zo kan de thuisbatterij opgeladen worden wanneer de energie goedkoper is om vervolgens te gebruiken tijdens piekuren wanneer de energie duurder is.
Het zelf verbruiken van uw eigen zonne-energie wordt steeds belangrijker. Wanneer je in bezit bent van zonnepanelen kan de overtollige energie opgeslagen worden in de batterij. Als de zon flink schijnt, wordt de batterij opgeladen om dit later te gebruiken als de vraag hoger is. Zo wordt er niet aan het elektriciteitsnet teruggeleverd tijdens negatieve tarieven en hoeft er geen terugleververgoeding betaald te worden.
Een thuisaccu biedt de mogelijkheid om elektriciteit te verhandelen op basis van dynamische elektriciteitstarieven. Op momenten van lagere tarieven kun je je batterij opladen en bij hogere tarieven de opgeslagen energie zelf gebruiken óf terugleveren aan het net. Hiervoor wordt het energiemanagement systeem van de batterij gekoppeld aan de vooraf bekend gemaakte elektriciteitsprijzen. Daardoor is het mogelijk om extra inkomsten te genereren.
Met een batterij ben je minder afhandelijk van het elektriciteitsnet. Aangezien er niet teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, maar de batterij wordt opgeladen, merkt je niets van een overbelast netwerk. Als de batterij een backup functie heeft, kan er in geval van stroomstoring voor een korte periode nog gebruik gemaakt worden van noodzakelijke elektrische apparaten.
In gebieden waar veel zonnepanelen geplaatst zijn, kan het voorkomen dat door spanningsopdrijving in het net de omvormer bij veel zoninstraling uitschakelt. Met thuisopslag kun je dit probleem verkleinen door op momenten met veel zon een deel in de batterij op te slaan, waardoor de omvormer gewoon blijft functioneren.
Een thuisbatterij kost momenteel compleet geïnstalleerd tussen € 750,- en € 1.000,- per kWh-opslagcapaciteit. In combinatie met dynamische elektriciteitstarieven kunnen er inkomsten gegenereerd worden. Hierbij is het elektriciteitstarief elk uur verschillend, afhankelijk van vraag en aanbod. De tarieven van elke dag worden de dag ervoor bekend gemaakt, zodat de batterij op de juiste momenten kan opladen en ontladen.
De start van het afbouwen van de salderingsregeling is nog niet bekend. De overheid heeft onlangs besloten om de salderingsregeling voorlopig door te zetten. Zodra er niet meer volledig gesaldeerd kan worden, wordt de thuisbatterij steeds interessanter. Zo kan alle opgewekte zonne-energie zelf gebruikt worden in plaats van terugleveren aan het stroomnet. Het verbruik van de zelf opgewekte zonne-energie wordt hiermee vergroot.
Bij de aanschaf van zonnepanelen is geen BTW verschuldigd. Het BTW-percentage is 0%. Voor thuisbatterijen geldt wel 21% BTW, maar deze kan je terugvragen (onder voorwaarden) bij de Belastingdienst. Dat maakt een thuisbatterij dus in één klap een stuk aantrekkelijker.
Nieuwbouw wellnessboerderij 'Rijsgaardehoeve'. WAAR RUST ENERGIE GEEFT!!
Lees verder